Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva vrací úder? Chce bojovat s vměšováním Západu do ruských voleb

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - V Rusku patrně vznikne komise, která by vypracovávala návrhy, jak čelit vměšování Západu do ruských záležitostí, zejména do nadcházejících prezidentských voleb. Podle senátora Konstantina Kosačova nemá jít o "hon na čarodějnice", ale záhodno je systematicky se zabývat i těmi oblastmi, které nepostihly ruské zákony o "nežádoucích" zahraničních organizacích. Na mysli měl například média.

"Není pochyb, že v čase, který zbývá do prezidentských voleb v březnu příštího roku, se budeme potýkat s velice aktivními a důslednými pokusy ovlivnit volební kampaň. Chtěli bychom, aby vznikl stálý orgán, který by zaprvé monitoroval činnost vůči Rusku a za druhé připravoval návrhy, jak zdokonalit stávající ruské zákony," řekl Kosačov, předseda zahraničního výboru Rady federace, horní komory ruského parlamentu.

Senátoři mají podle agentury Interfax debatu o vměšování naplánovanou na středu a v návrhu doporučení figuruje i ustavení zmíněné komise.

"Snahy vměšovat se do našich vnitřních věcí, ovlivňovat náš politický život jsou v řadě zemí a mezinárodních struktur organizovány systémově a zjevně ožívají při každých volbách," prohlásil senátor s tím, že má na mysli hlavně Spojené státy a jejich spojence z NATO.

Rusko začalo bránit nevládním a neziskovým organizacím v kontaktech se zahraničím od roku 2012, kdy se svého třetího mandátu v čele státu ujal Vladimir Putin. Ruská prokuratura jako "nežádoucí" zakázala například americkou nadaci na podporu demokracie, National Endowment for Democracy (NED), financovanou Kongresem USA. 

Témata:  Rusko USA volby v Rusku

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy