reklama

Zástupce ruského ministra obrany, generálporučík Alexandr Fomin, tvrdí, že raketový systém může být použit pro odpálení „dálkových útočných raket“ a proto by se na něj nemělo pohlížet pouze jako na obranný systém. „To je důvod, proč jsme znepokojeni. Je přímou hrozbu pro Rusko,“ řekl ve svém projevu v Singapuru.

Poukázal na to, že rozmístění systému THAAD v Jižní Koreji již začalo.„Jsme přesvědčeni, že probíhající (pohyb) v tomto regionu pod záštitou Spojených států a rozmisťování prvků globální protiraketové obrany nejen neřeší stávající problémy na Korejském poloostrově, ale naopak je jen ještě více zhoršuje,“ varoval.

Dodal, že THAAD v Koreji také může vyvolat závody ve zbrojení a provokovat Severní Koreu, která by mohla napadnout své nepřátele.

Podle oficiálních oznámení má také Japonska v plánu posílit svůj vlastní systém protiraketové obrany. Podle Fomina tato opatření budou probíhat v blízkosti ruských příhraničních oblastí a Kurilských ostrovů, o které se dlouhodobě přou Moskva a Tokio.„Není pochyb o tom, že budeme analyzovat situaci a zvážíme možná opatření,“ řekl.

Zdůraznil, však že Moskva podporuje „mírový, diplomatický a ekonomický“ přístup k vyřešení problému souvisejícího s „Pchjongjangem“.