Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Má Slovensko patřit do jádra EU? Myšlenka vícerychlostní unie rozhádala politiky

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Projekt takzvané vícerychlostní Evropy rozděluje slovenské politiky. Premiér Robert Fico prosazuje myšlenku účasti Slovenska v jádru EU, nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS) se k tomu ale postavila odmítavě.

"Pokud se stůj co stůj přidáme do jakési pochybné první ligy, bude to znamenat, že budeme muset přijímat migranty ve velkém počtu a s tím bude růst hrozba terorismu. Je třeba jasně říci, že toto nechceme," míní šéf SaS a europoslanec Richard Sulík.

Slovensko by podle něj v případě zapojení do užší spolupráce s Německem, Francií a dalšími zeměmi, které se hlásí k myšlence prohloubení integrace, zpomalilo tempo dobíhání životní úrovně těchto států, a to z důvodu očekávané ztráty nynější výhody v podobě nižších daní.

SaS je po Ficově straně Směr-sociální demokracie podle průzkumů veřejného mínění druhou nejpopulárnější stranou na Slovensku a ve slovenské sněmovně má druhý nejvyšší počet poslanců.

Fico v minulosti opakovaně uvedl, že Slovensko ekonomicky těží z členství v EU a že výrazná většina veřejných investic v zemi je financována z unijních fondů. Ficova předchozí jednobarevná vláda ale odmítla přijímat uprchlíky na základě povinných kvót a jejich zavedení rozhodnutím většiny členských států evropské osmadvacítky napadla u unijního soudu.

Na Slovensku proti členství země v EU z parlamentních stran otevřeně vystupuje pouze krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko. Podle nedávného průzkumu se zhruba tři pětiny Slováků vyslovily pro setrvání země v EU.

Témata:  Slovensko Robert Fico Richard Sulík

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.