Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V centru Paříže se střílelo, muž kladivem napadl policistu. "To je za Sýrii", křičel

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž – Francouzská policie dnes postřelil muže ozbrojeného kladivem, který napadl jednoho z hlídkujících strážníků. K incidentu došlo u katedrály Notre-Dame v centru francouzské metropole.

Muž podle agentury Reuters zaútočil na strážníka kladivem a zranil jej. Policie na twitteru vyzvala veřejnost, aby se držela stranou.

Ministr vnitra Gérard Collomb sdělil, že muž při útoku křičel "to je za Sýrii" a měl u sebe kladivo, kuchyňské nože a doklady alžírského studenta. Dokumenty vyšetřovatelé prověřují. Policista byl zraněn, ale není v ohrožení života, dodal Collomb. Prokuratura oznámila, že událost vyšetřují protiteroristické úřady.

Podle listu Le Figaro byl útočník zasažen do hrudi a jeho stav je vážný. Místo incidentu policie zcela uzavřela. Uvnitř katedrály zůstalo na příkaz policie asi 900 lidí, kteří dostali pokyn, aby se posadili. Policie prověřovala, zda mezi nimi není případný komplic útočníka. Po skončení incidentu, jenž trval asi 45 minut, uvedla, že lidé budou po prověření postupně vypouštěni ven.

.@FoxNewsResearch: France has been under a state of emergency since November 2015 Paris attacks. pic.twitter.com/9D9GLHB6F8

— Fox News (@FoxNews) 6. června 2017

Pozadí incidentu, který se stal podle francouzského tisku na prostranství před katedrálou, zatím není jasný. Pařížská prokuratura podle Reuters oznámila, že incident vyšetřují protiteroristické úřady.

Útočníkem byl podle médií muž alžírského původu, který žil v departementu Val d'Oise severně od Paříže. Zranění policisty, jenž byl součástí tříčlenné hlídky, jsou lehčí, uvedl server 20 Minutes s odvoláním na policejní odbory.

Zprávy na sociálních sítích hovoří o panice, kterou střelba vyvolala. Katedrála patří mezi nejnavštěvovanější památky ve francouzské metropoli.

"Slyšela jsem rány podobné výstřelům. Neviděla jsem ale všechno... Všichni začali z prostranství před katedrálou prchat a policie to tam hned obklíčila," řekla americká turistka zpravodajskému webu Le Figaro.

Kvůli incidentu se na pařížské prefektuře bude konat schůzka starostky města Hidalgové, ministra vnitra Collomba a prokurátora Françoise Molinse, kteří se setkají se zasahujícími policisty. Starostka Hidalgová na twitteru ocenila rychlou reakci policie, která podle ní "zabránila dramatu".

Témata:  Paříž Francie policie Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy