reklama

Evakuační konvoje v pátek na čas zastavily ohnivé sloupy, které kolem silnice šlehaly až do výše 60 metrů. Nakonec ale auta bezpečně projela směrem na jih. Nekonečné kolony pomalu jedoucích aut z města proudí hustým kouřem i dnes. Zatím stále nejsou hlášeny žádné oběti na životech ani zranění. 

V pátek letecky město Fort McMurray opustilo celkem 5500 lidí a během dneška by je měly následovat další 4000. Podle pátečních informací se evakuace už dotkla 105.000 obyvatel.

Albertská premiérka Rachel Notleyová podle zpravodajské stanice BBC uvedla, že letiště ve Fort McMurray je zatím v provozu. Centrum města je podle ní do značné míry netknuté, v pořádku je zatím i nemocnice, úpravna vody a telefonická centrála. Městu však hrozí zkáza. Notleyová poznamenala, že napravení rozsáhlých škod potrvá "mnoho měsíců".

Zdroj: YouTube

Fort McMurray leží v centru oblasti těžby ropných písků a kvůli ohnivém peklu, které se tam rozpoutalo, se zastavila až čtvrtina produkce ropy. Plameny přímo ohrožují dvě ropná naleziště a deset operátorů zastavilo těžbu.

"V této oblasti už pořádně nezapršelo dva měsíce. Tenhle požár bude hořet hodně dlouho, dokud nepřijde pořádný déšť," uvedl ředitel albertské protipožární ochrany Chad Morrison. Podle něho by se do dnešního večera (neděle nad ránem SELČ) mohla zasažená plocha rozšířit přibližně na 2000 kilometrů čtverečních, což je více než čtyřnásobek plochy Prahy. Dnes by teplota měla vystoupat až k 28 stupňům a vítr neustane, čímž vzniknou pro šíření ohně ideální podmínky.