Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová po útocích v Londýně: Jsem pro oslabení lidských práv kvůli usnadnění boje s terorem

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Slough - Konzervativní britská premiérka Theresa Mayová od útoku v Manchesteru a především od sobotního atentátu v Londýně stupňuje svou rétoriku proti islámskému radikalismu a ujišťuje, že bezpečnostním složkám zajistí potřebné pravomoci. Ve stejném duchu se nesl i její dnešní předvolební projev.

Mayová v jednom z posledních předvolebních projevů řekla, že by byla ochotna zmírnit ochranu lidských práv, aby bylo snazší deportovat osoby podezřelé z radikalismu nebo omezit jejich pohyb, uvádí agentura Reuters. Už v úterý Mayová volala po delších trestech vězení pro lidi odsouzené za teroristické činy a po jednodušších pravidlech pro deportaci cizinců podezřelých z radikalismu.

Kvůli nedávným incidentům v zemi jsou otázky spojené s bezpečností a prevencí terorismu jedním z hlavních témat vrcholící kampaně před předčasnými parlamentními volbami, které se budou konat ve čtvrtek. Mayová čelí velkému tlaku opozice kvůli tomu, že v minulosti jako ministryně vnitra iniciovala mnohatisícový pokles počtu policistů a tím podle opozice usnadnila útočníkům jejich počínání.

Úřady by podle ní měly mít například pravomoc omezit pohyb podezřelého extremisty v případě, že policie má dost důkazů o tom, že představuje hrozbu, ale ne tolik, aby to stačilo na stíhání. "Pokud nám v tom brání naše zákony chránící lidská práva, zákony změníme, abychom tak mohli postupovat," řekla premiérka na volebním mítinku ve městě Slough v jihovýchodní Anglii.

Témata:  Theresa Mayová terorismus Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.