Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína bude chtít budovat další vojenské základny, možná i v Pákistánu, varuje Pentagon

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Washington - Podle zprávy amerického ministerstva obrany Čína patrně vybuduje v zahraničí více svých vojenských základen a využít k tomu může i sousední Pákistán. Peking je hlavním dodavatelem zbraní do Pákistánu, který byl ale dlouho i významným spojencem USA.

"Čína s největší pravděpodobností bude usilovat o zřízení dalších vojenských základen v zemích, s nimiž má dlouholetý přátelský vztah a podobné strategické zájmy, jako je Pákistán," stojí v letošní výroční zprávě o čínském zbrojení, kterou Pentagon pravidelně předkládá Kongresu.

Spolu s Pákistánem buduje Čína hospodářský koridor, tedy síť silnic, železnic, ropovodů a plynovodů mezi oběma zeměmi. Pákistán je pro Peking důležitý i z hlediska širšího projektu novodobé Hedvábné stezky.

Washington v posledních letech výrazně omezil ekonomickou i vojenskou pomoc Islámábádu. Vrchní velitel amerických vojsk v Afghánistánu John Nicholson v únoru řekl, že Islámábád podporuje islamistické hnutí Taliban.

Témata:  Pentagon Čína Pákistán Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy