Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž zastřelený u Notre-Dame nejevil známky radikalizace, tvrdí úřady

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Muž (40), který v úterý útočil před katedrálou Notre-Dame, nejevil známky radikalizace a patrně šlo o izolovaný čin. U sebe měl doklady na jméno Farid I., narozený v Alžírsku v lednu 1977. Od roku 2014 byl zapsán na doktorandské studium informatiky na univerzitě v Metz na východě Francie.

Útočník "nejevil v žádném okamžiku známky radikalizace", řekl vládní mluvčí Christophe Castaner rozhlasové stanici RTL. Ale "slova, která pronášel od prvních okamžiků svého útoku, umožňují zařadit tento útok mezi teroristické činy", dodal.

Útočník, který kladivem poranil policistu, tvrdil, že je "vojákem chalífátu", což je termín používaný pro samozvaný chálífát vyhlášený v červnu 2014 teroristickou organizací Islámský stát.

"Nejevil žádné vnější známky přehnaného vyznávání islámu," uvedl Arnaud Mercier, který vedl Faridovu doktorandskou práci. Nicméně si povšiml, že student se od listopadu odmlčel.

"Bezpochyby to znamená, že ke zlomu došlo na podzim," vysvětlil v televizi BFMTV. "Když jsem jej poznal, býval prozápadní a zastával demokratické hodnoty, hodně věřil v poslání médií," dodal profesor.

Témata:  Paříž Francie terorismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy