Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvod slavné stanice CNN? Pro kamery zinscenovala protest muslimů proti terorismu, lidé zuří

Logo americké zpravodajské stanice CNN
Logo americké zpravodajské stanice CNN
Foto: CNN

Londýn – Světoznámá stanice CNN byla obviněna, že po útoku na londýnském London Bridge vysílala na míru vyrobenou falešnou zprávu, tedy fake news. Reportérka Becky Andersonová natáčela o muslimech protestujících proti teroru, později se ale objevilo další video, které ukazuje, že muslimové se řídili pokyny novinářů.

Reportérka podle všeho chtěla po teroristickém útoku v srdci Londýna vylepšit obraz tamní muslimské komunity. Její reportáž o protestech proti islamistickému teroru převzala celá řada světových médií. Pak se ale ukázalo, že reportáž byla do velké míry zmanipulovaná.

My message to the #LondonBridge attackers: You are a handful of twisted fools hell-bent on taking lives https://t.co/0v17H67El1

— Becky Anderson (@BeckyCNN) 4. června 2017

Na internetu se v reakci na reportáž objevilo další video, které ukazuje jak Andersonová se svým štábem demonstranty úkoluje, domlouvá se s nimi kdo má zvednout transparent – a policie jí v tom pomáhá. Andersonová stojí na jedné straně, zatímco policie a televizní producenti pomáhají skupině muslimských žen sestavit provizorní památník s květinami, píše server news.com.au.

„Podívejte se na všechny lidi kolem mě, za mnou tady, jsou smutní kvůli včerejší noci, ale mají naději kvůli zítřku,“ říká v reportáži novinářka. Neznámý autor pak ale celé video označil za „fake news“ a nahrál na internet video, které ukazuje pozadí celé reportáže. CNN si podle něj příběh prostě vymyslela.

CNN caught staging news!They even brought "peace group" printed out papers and props.Video courtesy of @markantro pic.twitter.com/jkxf3nb2W9

— Mike Cernovich (@Cernovich) 4. června 2017

Muž, který natáčel záběry a který sám sebe označuje „AnarchoCapitalist“ také tvrdil, že bílí policisté odešli z protestní scény v době kdy zpravodajské štáby natáčely, takže byli vidět spíše policisté z různých menšin. Konzervativní novináři z Velké Británie i USA obvinili CNN z podvodu a šíření falešných zpráv

CNN mluvčí tvrdí, že tato obvinění jsou nesmyslná. „Policie vpuštěna dovnitř přes kordon demonstranty, kteří stáli blízko, aby mohli ukázat své transparenty médiím. CNN spolu s dalšími médii pak jen natočila to, co dělají.“ uvedla CNN.

Témata:  CNN muslimové novináři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy