Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se pořádně naštvalo. Američané je zařadili po bok teroristů, Z Moskvy přišla ostrá reakce

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské představitele nadzvedla ze židle slova amerického viceprezidenta Mikea Pence z pondělka. Ten ve svém projevu o NATO mezi hlavní nebezpečí pro současný svět zařadil kromě terorismu a Íránu také Rusko a jeho snahu překreslit mapu světa pomocí síly. Rusové tyto výroky vnímají jako frustrující.

Americký viceprezident Mike Pence prohlásil včera ve Washingtonu, že teď je ta doba, kdy má NATO stát jednotně a silně v boji proti terorismu. Reagoval tak mimo jiné na teroristické útoky v Londýně ze sobotní noci.

Podle Pence je vitalita Severoatlantické aliance NATO důležitá zejména v těchto nevyzpytatelných časech. Mluvil o ruských snahách překreslit mapu světa silou, o pokusech Íránu destabilizovat oblast Blízkého východu a o terorismu, který může udeřit kdekoliv. Podle Pence se zdá, že svět je nyní nejméně bezpečný od dob pádu komunismu před čtvrtstoletím. „S vzestupem protivníků, starých a nových, musí naše aliance pokračovat ve spolupráci, aby byla schopna čelit hrozbám dneška a zítřka, zejména hrozbě terorismu,“ dodal.

Toto vyjádření nadzvedlo ze židle některé ruské představitele. Nejhlasitěji se ozval předseda výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Konstantin Kosachev. Slova Mikea Pence chápe tak, že pro Spojené státy a svět je největší hrozbou kromě terorismu právě Rusko a Írán. „Prohlášení amerického viceprezidenta Mikea Pence, že Rusko, Írán a terorismus patří mezi největší hrozby pro svět, ve mně vzbuzuje lítost a frustraci.,“ napsal na svůj Facebook. Administrativa Donalda Trumpa je podle něj nekompetentní a ovlivněná předchozími prezidenty.

Kosachev na jednu stranu chápe výroky amerického viceprezidenta. Rusko a Írán jsou podle něj skutečně nebezpečím pro svět, ale pouze pro takový svět, který by měl být unipolární, píše. Takový svět pak prý nepočítá se zájmy a svrchovanostmi ostatních států, důležitá je pouze suverenita hlavní mocnosti. Podle Kosacheva je systém, který není založen na unipolárním vidění světa ve fázi umírání, ale zuřivě se brání.

Témata:  USA Rusko Donald Trump terorismus Írán

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy