Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko odsoudilo dnešní útoky v Teheránu, přihlásil se k nim Islámský stát

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Teherán - Rusko odsoudilo dnešní dvojitý atentát v íránské metropoli Teheránu, ke kterému se přihlásil Islámský stát. Podle aktuální bilance zemřelo 12 osob.

Útok na parlament a na mauzoleum si vyžádal podle íránských médií 12 mrtvých. Není ale jasné, zda jsou v této bilanci i atentátníci. Objevily se zprávy o tom, že jeden z útočníků se v parlamentu odpálil. Podle některých íránských tiskových agentur je ale možné, že šlo o výbuch granátu, který útočníci použili. "Bojovníci Islámského státu zaútočili na (mauzoleum ajatolláha) Chomejního a íránský parlament," uvedl IS v prohlášení.

"Tyto teroristické činy zasluhují co nejtvrdší odsouzení," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Moskva je na Blízkém východě spojencem Teheránu.

Šéf protiteroristického oddělení íránského ministerstva vnitra podle Reuters oznámil, že úřady zmařily další útok a zatkly třetí "teroristickou skupinu". Ministerstvo vyzvalo občany íránské metropole, aby se vyhnuli prostředkům hromadné dopravy.

Šíitský Írán je na straně místních vlád zapojen do konfliktů v Sýrii a v Iráku a jeho představitelé pravidelně upozorňují na nebezpečí útoků sunnitských extremistů na íránské cíle.

Témata:  Rusko Írán Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy