Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihoafrickou republiku zasáhla silná bouře, osm lidí zemřelo

Jihoafrická republika
Jihoafrická republika
Foto: Pixabay

Kapské Město - Jihoafrickou republiku zasáhla nejsilnější zimní bouře za posledních 30 let. Osm lidí v Kapském Městě a přilehlých oblastech přišlo o život a několik tisíc osob bylo nuceno opustit své domovy.

" Osm lidí zemřelo při nehodách způsobených bouří," řekl mluvčí místní samosprávy James-Brent Styan s tím, že mezi mrtvými byla čtyřčlenná rodina, která zemřela při požáru, který způsobil blesk.

Lidé žijící v chudinských čtvrtích, kde jsou domy se špatnými základy a plechovými střechami, patří k nejvíce zasažené skupině. Většinu evakuovaných tvoří právě lidé z těchto čtvrtí.

Bouři podle předpovědí měly provázet vlny o výšce 12 metrů a spadnout mělo až pět centimetrů srážek. Podle zpravodajského serveru BBC tato výstraha stále platí. Očekává se, že bouře ustane ve čtvrtek.

Jihoafrickou provincii Západní Kapsko přitom dosud trápily sucha. Dvě přehrady v Kapském Městě podle oficiálních údajů téměř vyschly. U nemocnic byly vyhloubeny vrty k čerpání podzemní vody a úřady plánovaly zahájit odsolování mořské vody.

Témata:  Jihoafrická republika sníh sněhová bouře

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy