Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chtěl ukončit vyšetřování Flynna, tvrdí exšéf FBI

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Prezident Spojených států Donald Trump žádal po někdejším řediteli Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamesi Comeymu věrnost a také to, aby ukončil vyšetřování nyní již bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna.

Vyplývá to z Comeyho prohlášení, které dnes s předstihem zveřejnil senátní výbor pro dohled nad tajnými službami. Comey bude ve čtvrtek před tímto výborem, který vyšetřuje možné zásahy Ruska do loňských amerických voleb, vypovídat.

"Potřebuji oddanost, očekávám věrnost," řekl podle prohlášení Trump v lednu Comeymu během jejich společné večeře. Prezident se ho také zeptal, zda chce zůstat v křesle ředitele FBI. "To mi přišlo zvláštní, neboť mi již dříve dvakrát řekl, že doufá, že na postu zůstanu," uvedl Comey v prohlášení. Podle Comeyho rovněž řekl, že ředitele FBI by chtělo dělat hodně lidí a že vzhledem k jeho přešlapům v uplynulém roce by pochopil, kdyby chtěl rezignovat.

"Velmi mě to znepokojilo, neboť FBI má k výkonné moci tradičně nezávislý status," uvedl Comey. Prezidentovi proto sdělil, že má svou práci rád, že chce odsloužit svůj desetiletý mandát a že politicky nestojí na ničí straně.

S Trumpem se Comey během večeře bavil i o osudu Flynna, který na post v Bílém domě rezignoval kvůli svým nejasným vazbám na Rusko. "Věřím, že najdete způsob, jak to nechat být, jak nechat Flynna být," řekl podle Comeyho prohlášení prezident. Na to mu odvětil, že Flynn je sice dobrý člověk, ale neřekl mu, že případ nechá být.

Trump podle Comeyho řekl, že na Flynnových rozhovorech s Rusy nebylo nic špatného a že ho musel nechat odstoupit kvůli tomu, že mylně informoval viceprezidenta Mikea Pence. Flynn nejprve Penceovi tvrdil, že s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem nehovořil, ale později to připustil s tím, že viceprezidenta špatně informoval nedopatřením.

Témata:  Donald Trump FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Michael Flynn

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.