Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejský prezident brání zapojení zbylých částí štítu THAAD

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jižní Korea zmrazí zprovoznění zbývajících částí kontroverzního amerického protiraketového štítu THAAD, dokud se nevyhodnotí dopad zařízení na životní prostředí.

Prověrku nařídil nově zvolený liberální prezident Mun Če-in. Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na kancelář prezidenta.

Rozmístění systému protiraketové obrany THAAD na jihokorejském území povolila Spojeným státům s ohledem na jaderné hrozby z KLDR Munova konzervativní předchůdkyně, sesazená prezidentka Pak Kun-hje. Baterie THAAD sestává mimo jiné ze šesti odpalovacích zařízení, z nichž dvě byly instalovány na sklonku dubna, jen několik dnů před Munovým nástupem do úřadu. Stejně tak byla do Jižní Koreje dopravena i zbylá odpalovací zařízení, která prozatím zůstávají na americké vojenské základně.

Prezident Mun po nástupu do úřadu 10. května zjistil, že mu činitelé z ministerstva obrany transport zbylých částí štítu do země zamlčeli. Mun dal věc prošetřit a následně nechal propustit náměstka ministra obrany, který podřízeným přikázal o štítu mlžit. Nyní prezident nařídil prověřit z hlediska životního prostředí dopad instalace štítu THAAD na danou lokalitu. Zbylá čtyři odpalovací zařízení mají být zapojena až po této prověrce.

Baterie THAAD sestává ze šesti odpalovacích zařízení, která jsou schopna odpálit až 48 antiraket, dále pak z řídících jednotek, radaru a dalších prvků, napsala agentura AP. Systém je určen především proti balistickým raketám krátkého a středního doletu.

Témata:  Jižní Korea protiraketový štít THAAD

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy