reklama

Šéfredaktor opozičního listu Cumhuriyet Can Dündar byl v pátek odsouzen k pěti letům a deseti měsícům vězení a redaktor téhož listu Erdem Gül k pěti letům vězení. Oba za to, že loni zveřejnili fotografie a video z ledna 2014, na nichž vozy se zbraněmi směřují z Turecka do Sýrie. Podle novinářů je vyslala turecká tajná služba, která tak chtěla podpořit syrskou opozici, včetně radikálních islamistů.

Dündar a Gül byli zatčeni loni v listopadu a po třech měsících byli propuštěni poté, co ústavní soud označil jejich vazbu za neoprávněnou. Původně jim hrozilo doživotí za špionáž a pokus svrhnout vládu, těchto obvinění ale byli v pátek zproštěni.

"Znovu naléhám na Turecko, aby dodržovalo své závazky stran základních principů demokracie, včetně práva na spravedlivý proces, nezávislost soudů a svobodu slova," uvádí se v dnešním prohlášení amerického ministerstva zahraničí.

"Byl to politický proces od samého začátku a útok na žurnalistiku, na reportáže o otázkách, o nichž má veřejnost právo vědět," uvedla Emma Sinclairová-Webbová z organizace Human Rights Watch.

O zpolitizování procesu svědčí podle právníka opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Mahmuta Tanala i účast prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který v případu figuruje jako spolužalobce.