reklama

„Vidíme spoustu nepřátelských projevů. Jsou viditelné pouhým okem. Není to jen o Washingtonu, o jeho nepřátelských prohlášeních a dokonce ani o faktu, že se rozhodl, že nebude skrývat své nepřátelské záměry proti nám,“ udeřil Peskov. Podle něj jde o politiku, kterou následuje NATO a řada dalších států, kterým nevadí uchylovat se k různým způsobům, jak zasahovat do vnitřních záležitostí zemí.

„Není to nový trend, toho jsme si dobře vědomi,“ trvdí Peskov. V reakci na slova amerického ministra zahraničí Rex Tillersona, který tvrdí, že mu americký prezident Donald Trump řekl, že současné vyšetřování údajných vztahů Trumpova týmu s Ruskem by nemělo podkopat úsilí Tillersona o zlepšení vztahů s Moskvou, Peskov řekl: „Doufáme v oživení a rozvoj naší interakce v různých oblastech."

Dodal, že Kreml lituje rétoriky amerického viceprezidenta Mika Pencea ve vztahu k Rusku, ale že se i nadále řídí postojem Donalda Trumpa, který je zásadní. Reagoval tak na výrok Penceho, který označil Rusko, Írán a terorismus za hlavní světové hrozby a zároveň potvrdil připravenost USA pomoci svým spojencům z NATO řešit výzvy, jimž čelí.