Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud se odmítl zabývat Breivikovým odvoláním. terorista si stěžoval na porušování práv

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik
Foto: Reprofoto USA Today

Oslo - Terorista a hromadný vrah Anders Behring Breivik podal dovolání k nejvyššímu soud, ve kterém si stěžuje na podmínky ve vězení a tvrdí, že Norsko porušuje jeho práva. Justice se ale už kauzou nehodlá zabývat.

Breivik se na nejvyšší soud obrátil poté, co norský odvolací soud v březnu rozhodl, že Norsko neporušuje Breivikova lidská práva, když ho drží v samovazbě. Soud argumentoval tím, že hrozí velké nebezpečí, že by Breivik hlásící se otevřeně k nacismu mohl násilí použít i v budoucnosti.

Uvedl také, že by Breivika mohli napadnout ostatní vězni, kdyby nebyl držen v izolaci. Věznice navíc kompenzuje Breivikovi pobyt v izolaci lepšími vězeňskými podmínkami, než mají jiní vězňové v Norsku.

Ve věznici Skien má Breivik k dispozici tři cely - obytnou, pracovní a tréninkovou o celkové ploše 30 metrů čtverečních. Po celý den se může mezi nimi svobodně pohybovat. Má také dostatečný přístup k dennímu světlu. V celách má mimo jiné psací stůl, televizi s DVD přehrávačem, X-box, elektronický psací stroj či běhací pás.

Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 rokům vězení. To je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit, lze ho ale opakovaně prodlužovat de facto až na doživotí.

Témata:  Anders Breivik Norsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy