reklama

Média dnes ovládly právní analýzy, nechybějí ani spekulace o možném trestním stíhání nebo ústavní žalobě.

Americké hospody od časného rána lákaly hosty na přímý přenos, který hodlají prezentovat na velkých obrazovkách vyhrazených obvykle sportovním zápasům nebo udílení filmových cen. Hostů se podle AP dostaví požehnaně navzdory tomu, že na východním pobřeží USA bude deset hodin dopoledne.

"Dejte si u nás dopolední pivo a proberte vývoj s kámoši," zval návštěvníky na svém facebookovém účtu houstonský hostinec Axelrad Beer Garden. V nabídce prý kromě panáků ruské vodky bude i speciální koktejl "impeachmint", jehož název odkazuje na anglické výrazy pro ústavní žalobu (impeachment) a mátu (mint).

Washingtonský bar Union Pub bude rozdávat drinky zdarma pokaždé, kdy se Trump ke Comeyho výrokům vysloví na svém oblíbeném twitteru.

Další washingtonský restaurant Shaw's Tavern dnes otvírá výjimečně brzy, už půl hodiny před zahájením senátního jednání. Hostům nabídne speciální menu zvané "FBI" za deset dolarů (235 korun). Je složeno z francouzského toastu, slaniny a zmrzliny. Iniciály pokrmů (french toast, bacon a ice cream) tvoří v angličtině právě zkratku FBI.

Trump zatím nijak nekomentoval ve středu zveřejněné svědectví Comeyho a podle mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeové Sandersové není ani známo, zda dokument vůbec četl.

Trump během středy ignoroval dotazy novinářů ohledně blížícího se Comeyho výslechu. Dnes se podle agentury Reuters jeho poradci pokusí zabránit prezidentovi, aby se k záležitosti vyjadřoval v televizi nebo na svém oblíbeném twitteru. Není ale prý jisté, zda se jim to podaří. Viceprezident Mike Pence zrušil na dnešek plánovaný rozhovor pro rozhlasovou stanici PBS s odkazem na nabitý program.

Na 10:00 hodin místního času (16:00 SELČ), kdy Comey začne mluvit, prezident žádný oficiální program nemá. Server The Hill nevylučuje, že na twitteru se nějaké bezprostřední reakce hlavy státu objeví. O dvě hodiny později (18:00 SELČ) hlava státu promluví na schůzi konzervativní náboženské koalice Víra a svoboda v jednom z washingtonských hotelů. I tam bude mít možnost Comeyho výpověď komentovat.