Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát zabíjí civilisty prchající z Mosulu, Jejich těla lemují silnice

Islámský stát, členy jsou mnohdy děti
Islámský stát, členy jsou mnohdy děti
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Při útěku před boji v Mosulu zabil Islámský stát (IS) za poslední dva týdny 231 iráckých civilistů. Džihádisté se stáhli do hustě zastavěného Starého města, kde je stále kolem 100 tisíc civilistů. Islamistů v Mosulu zůstává několik stovek.

OSN uvedla, že zaznamenala "výrazný nárůst" civilních obětí v bojích o Mosul. Také prošetřuje zprávy o smrti 50 až 80 civilistů při náletu na mosulskou čtvrť Az-Zindžílí 31. května. Ta je jednou ze tří v Mosulu, které jsou ještě v rukou IS. Kdo letecký útok provedl, není jasné.

Irácká armáda před týdnem zahájila operaci, jejímž cílem je dobýt poslední část Mosulu, kterou mají pod kontrolou islamisté. Jejich organizace v tomto druhém největším iráckém městě je podle expertů na pokraji porážky, zatím se irácké armádě spolu s mezinárodní koalicí podařilo dobýt zpět na 90 procent města.

Jak uvedl zpravodajský server BBC News, stříleli 26. května bojovníci Islámského státu na civilisty prchající ze čtvrti Aš-Šafáa, o život připravili 27 lidí, včetně 14 žen a pěti dětí. Dalších 163 civilistů bylo údajně zastřeleno nedaleko továrny na Pepsi-Colu ve stejné čtvrti minulý čtvrtek. Jejich těla byla ponechána u silnice několik dní.

V sobotu prý členové Islámského státu postříleli nejméně 41 civilistů, kteří se snažili uprchnout ze čtvrti Aš-Šafáa k pozicím iráckých bezpečnostních sil. O množství mrtvých těl na silnici vedoucí ven z města informovala již o víkendu agentura Reuters s odvoláním na své reportéry.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy