Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

20 zemí EU schválilo pravidla pro úřad veřejného žalobce

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lucemburk - 20 zemí Evropské unie dnes odsouhlasilo pravidla umožňující vznik Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). Má sídlit v Lucembursku a zabývat se podvody s unijními fondy. S dnes potvrzenými pravidly nyní musí souhlasit ještě europarlament, předpokládá se, že by se to mělo stát v říjnu.

Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová považuje za velký úspěch, že se po letech jednání podařilo pro spuštění EPPO získat dvacítku zemí. "Zajistí to, že úřad bude efektivně fungovat od prvního dne," uvedla s tím, že nový úřad uvolní ruce další unijní agentuře Eurojust, která se bude moci více věnovat boji s terorismem, obchodem s lidmi a dalšími zločiny.

Nezávislý úřad vždy při škodě nad 100.000 eur (2,7 milionu Kč), mezi 10.000 eur (270.000 Kč) a 100.000 eur může o šetření rozhodnout - a také složitými přeshraničními podvody na dani z přidané hodnoty se škodou přesahující 10 milionů eur (přibližně 270 milionů Kč).

Na centrální úrovni bude mít šéf úřadu k dispozici, kromě technického personálu, dvacet žalobců. V každé zúčastněné zemi bude existovat jeden místní žalobce, který bude do EPPO delegovaný a při vyšetřování bude úzce spolupracovat s národními orgány daného státu.

Náměstek českého ministra spravedlnosti Petr Jäger dnes v Lucemburku novinářům řekl, že úřad by měl naplno začít fungovat v roce 2022. Účastnící se země budou muset určit svého zástupce do úřadu v Lucembursku a také personálně obsadit kancelář na národní úrovni.

Státy EU o vzniku úřadu, se kterým se počítá od roku 2009, vyjednávaly čtyři roky. Poté, co letos v dubnu země potvrdily, že se v plném počtu 28 nedokázaly shodnout, rozhodlo se 20 z nich pro zřízení úřadu v režimu takzvané posílené spolupráce, který umožňují unijní smlouvy. Jde o Belgii, Bulharsko, Česko, Chorvatsko, Estonsko, Finsko, Francii, Itálii, Kypr, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Německo, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko. Dánsko, Irsko a Británie mají v této oblasti vyjednanou výjimku, ostatních pět států unie se může k posílené spolupráci kdykoliv připojit.

Témata:  EU Věra Jourová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy