Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na severokorejské testy protilodních raket dohlížel sám Kim Čong-un

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Pchjongjang/Soul - Severokorejský vůdce Kim Čong-un osobně dohlížel na zkoušku nových protilodních raket. Oznámila to dnes severokorejská státní tisková agentura KCNA.

Nové střely označila za mocný útočný prostředek proti uskupením nepřátelských válečných lodí, které by se pokoušely napadnout KLDR.

Testy se uskutečnily ve čtvrtek, v Severní Koreji je ale běžné, že média o podobných událostech referují až následující den.

Severokorejci ve čtvrtek vypálili sérii protilodních střel krátkého doletu. Podle jihokorejské armády rakety dopadly do moře mezi Korejským poloostrovem a Japonskem, do oblasti, kde se tento týden zapojily do společných vojenských manévrů s Jižní Koreou americké letadlové lodě Carl Vinson a Ronald Reagan. Střely byly odpáleny ze severokorejského přístavního města Wonsan a podle jihokorejských zdrojů uletěly zhruba 200 kilometrů.

Pchjongjang dlouhodobě čelí tlaku nejen západních zemí, ale také svých tradičních spojenců, Číny a Ruska, aby se raketových zkoušek vyvaroval. KLDR nicméně trvá na tom, že raketové testy a také světem kritizovaný program vývoje jaderných zbraní jsou v souladu s jeho právem na obranu.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.