Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonský parlament schválil zákon umožňující odstoupení japonského císaře Akihita

Japonský císař Akihito
Japonský císař Akihito
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Legislativním procesem v Japonsku prošel zákon, který umožňuje abdikaci císaře Akihita (83). Ten loni v srpnu překvapil, když v televizním vystoupení vyjádřil obavy, že mu vysoký věk neumožní dostát povinnostem.

Zákon má umožnit první odstoupení monarchy po 200 letech. Po poslancích z dolní komory, kteří speciální zákon schválili před týdnem, tento krok dnes udělala i horní komora parlamentu. Hlasování se zúčastnilo 235 z 242 zákonodárců a všichni návrh podpořili.

Japonské právo s abdikací císaře nepočítalo, a proto politici museli sepsat zákon, který to umožní. Ten nejprve podepsal kabinet premiéra Šinzóa Abeho, načež jej musely schválit obě komory parlamentu.

Zákon se má uplatnit pouze jednorázově. K výměně na trůnu by mělo dojít během tří let od vstupu zákona v platnost. Půjde-li vše podle předpokladů, k abdikaci patrně dojde na sklonku roku 2018 a následně na trůn usedne korunní princ Naruhito.

Japonská vláda se vyhýbá kontroverzním otázkám, například může-li být do současného ryze mužského nástupnictví zahrnuta i žena.

Témata:  Japonsko Akihito

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.