Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát možná popravil zajaté Číňany

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Peking - Čína a Pákistán prověřují tvrzení Islámského státu (IS), že jeho bojovníci zabili dva čínské občany, které minulý měsíc unesli v Pákistánu. Peking unesenou dvojici oficiálně neidentifikoval. Podle některých médií šlo o muže a ženu, kteří vyučovali na soukromé jazykové škole. Jiné zdroje uvedly, že Číňané v Kvétě studovali urdštinu.

Číňané byli uneseni 24. května ozbrojenci převlečenými za policisty. Únosci zastavili jejich auto ve městě Kvéta, které je metropolí provincie Balúčistán nacházející se na jihozápadě Pákistánu. Útočníci také postřelili kolemjdoucího, který se pokusil únoscům v jejich činu zabránit a který zachránil před únosem další Číňanku.

Islámský stát ve čtvrtek večer oznámil, že čínští rukojmí byli zabiti. Mluvčí vlády provincie Balúčistán následně uvedl, že místní úřady se snaží ověřit, zda je tato informace pravdivá.

"Jsme těmito zprávami velmi znepokojeni. V uplynulých dnech jsme se snažili oba rukojmí osvobodit," uvedla na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Mluvčí dodala, že Pákistán Číně sdělil, že unesení jsou pravděpodobně po smrti.

Džihádisté zavraždění dvou Číňanů ohlásili krátce poté, co pákistánská armáda oznámila, že při třídenní operaci nedaleko Kvéty "připravila o život 12 teroristů" z místní zakázané islamistické skupiny Laškare Džhangvi a zabránila Islámskému státu, aby si v provincii Balúčistán vybudoval opěrný bod.

Témata:  Islámský stát Čína Pákistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy