Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský premiér ignoruje Madrid, oznámil datum referenda o nezávislosti

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - 1. října by měli Katalánci v novém referendu ohlasovat o své nezávislosti. Termín dnes oznámil předseda regionální vlády Katalánska Carles Puigdemont. Španělský premiér Mariano Rajoy již dříve sdělil, že se plebiscit konat nebude.

Podle Puigdemonta budou katalánští voliči v referendu odpovídat na otázku: "Přejete si, aby Katalánsko bylo nezávislým státem jako republika?"

Premiér se v reakci na silný nesouhlas španělských úřadů odvolal na "právo uspořádat referendum o sebeurčení". "Dokud budu premiérem, tak se to nestane," prohlásil Rajoy 27. května.

Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent. Španělské soudy několik katalánských politiků za referendum následně potrestaly dočasným zákazem politické činnosti.

Katalánský parlament, v němž mají většinu separatistické strany, v listopadu 2015 schválil rezoluci, která požaduje nové referendum. V další rezoluci z loňského října katalánští poslanci odhlasovali, že by se plebiscit měl konat nejpozději letos v září. Obě tyto rezoluce posléze anuloval španělský ústavní soud.

Katalánci jsou ohledně odtržení od Španělska dlouhodobě rozdělení. Podle agentury AFP se v posledním průzkumu 44,3 procenta dotázaných vyslovilo pro a 48,5 procenta proti. Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy