reklama

Výzkumníci položili respondentům v průzkumu otázku: „Kterých pět zemí se podle vašeho názoru chová nejméně přátelsky a je nepřátelsky naladěno vůči Rusku?" Na prvním místě se jednoznačně objevily Spojené státy s 69 procenty, Ukrajina s 50 procenty. O třetí místo se podělily Německo, Litva a Lotyšsko (24 procent).

Česká republika se umístila na opačném konci tabulky mezi státy, které považuje za nepřítele méně než 1 procento Rusů. Na druhou stranu ale Rusové Prahu nevidí ani jako významného spojence. Když výzkumníci položili otázku: „Jmenujte pět zemí, které považujete za nejbližší přátele a spojence Ruska, skončili Češi až na 32. místě za Francií nebo Jižní Koreou. Za nejbližší spojence Rusové podle průzkumu považují Bělorusko, Čínu, Kazachstán, Sýrii a Indii.

A jak se podle respondentů změnil vztah Ruska a Spojených států? Každý druhý oslovený se domnívá, že ke žádným změnám oproti loňsku nedošlo, celkem 21 procent si myslí, že se vztahy zlepšily, 17 procent pak tvrdí opak. Téměř stejně pak vidí změnu vztahů s Evropskou unií.

Poslední část průzkum se pak zabývala otázkou izolace Ruska. 13 procent se domnívá, že Rusko rozhodně v izolaci j, 33 procent odpovědělo spíše ano, 33 procent spíše ne a 12 procent rozhodně ne. S minimálními rozdíly pak lidé odpovídali na otázku, zda se izolace jejich země obávají.