Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea nezmění dohodu s USA o protiraketovém štítu THAAD

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Soul dnes oznámil, že Jižní Korea nebude měnit dohodu se Spojenými státy o rozmístění protiraketového systému THAAD v zemi.

Soul tento týden oznámil, že zmrazí zprovoznění zbývajících částí kontroverzního štítu THAAD, dokud se nevyhodnotí dopad zařízení na životní prostředí.

Prověrku nařídil nově zvolený liberální prezident Mun Če-in. Jeho bezpečnostní poradce Čong Ui-jong dnes uvedl, že rozhodnutí odložit plné rozmístění štítu je vnitropolitickým opatřením, které má zajistit demokratický proces.

Rozmístění systému protiraketové obrany THAAD na jihokorejském území povolila Spojeným státům s ohledem na jaderné hrozby z KLDR Munova konzervativní předchůdkyně, sesazená prezidentka Pak Kun-hje.

Baterie THAAD sestává mimo jiné ze šesti odpalovacích zařízení, z nichž dvě byla instalována na sklonku dubna, jen několik dnů před Munovým nástupem do úřadu. Ta mají setrvat na místě.

Stejně tak byla do Jižní Koreje dopravena i zbylá odpalovací zařízení, která prozatím zůstávají na americké vojenské základně a čekají na výsledky prověrky, která by podle některých zpráv mohla trvat až rok.

Čong dnes prohlásil, že opatření k posílení aliance Jižní Koreje a Spojených států budou předmětem vrcholné schůzky prezidentů Mun Če-ina a Donalda Trumpa, která je plánována na konec června.

Témata:  Jižní Korea USA protiraketový štít THAAD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy