Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS chce páchat další násilí v Evropě. Budeme trhat hlavy, vzkazují džihádisté

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Sarajevo - Samozvaný Islámský stát (IS) ve svém online časopisu varoval, že se pomstí Srbům a Chorvatům za válku v bývalé Jugoslávii a že bude na Balkáně páchat násilí na odpadlících od islámu.

S odkazem na článek publikovaný v bosenském vydání džihádistického časopisu o tom informoval zpravodajský server Balkan Insight.

"Přísaháme při Alláhovi, že jsme na Balkán nezapomněli," varovala teroristická organizace v článku s názvem "Balkán - krev nepřátelům, med přátelům". Článek se objevil v časopisu Rúmíja, což v překladu znamená Řím a podle expertů je to narážka na pád Říma.

Článek výslovně varuje Chorvaty a Srby, že se stanou terčem útoků kvůli masakrům balkánských muslimů za války v 90. letech. Občanská válka v Bosně a Hercegovině (1992-1995) byla nejkrvavější kapitolou rozpadu Jugoslávie. Během více než tří let si vyžádala na 100.000 mrtvých a statisíce lidí musely opustit své domovy. Více než 8000 bosenských Muslimů bylo v roce 1995 zabito v Srebrenici.

Teroristé rovněž varují odpadlíky od islámu. Tvrdí, že všichni odpadlíci od víry, ať už jsou z Bosny, Albánie, Kosova, Makedonie, Srbska nebo Černé Hory, budou "zlikvidováni" pomocí "šavlí a dýk", pokud se nevrátí k islámu. "Brzy budou vojáci chalífátu pochodovat ulicemi Bělehradu, Záhřebu, Sarajeva, Tirany, Prištiny, Skopje a dalších měst. Budou utrhávat hlavy a prolévat krev bezvěrců," stálo v článku.

Témata:  Islámský stát Jugoslávie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

7. května 2024 18:19

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy