Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět míří do výšin. Unikátní hodinovou věž překoná kilometrová budova

Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Foto: Hotels.com

Mekka/Džidda - Nejvyšší budova Saúdské Arábie působí z dáli jako opuštěný palác uprostřed pouště. V současnosti jde o třetí nejvyšší budovu světa, pyšní se největším hodinovým ciferníkem na světě. Už za pár let ale prvenství v této zemi uzme nový mrakodrap na pobřeží Rudého moře. Ten by měl trumfnout i nejvyšší budovy světa v Dubaji.

Jde o nejvyšší mrakodrap v Saúdské Arábii. Hotel Abrádž Al-Bajt nebo také Mecca Royal Hotel Clock Tower v posvátné Mekce je komplexem mrakodrapů s velmi prazvláštním architektonickým provedením. Komplexu vévodí velká Hodinová věž – samotný hotel – která je v současnosti třetí nejvyšší budovou na světě a první v Saúdské Arábii. Nejvyšší patro věže je ve výšce 558 metrů.

Věž, která se nachází jen kousek od posvátné krychlové stavby Kaaba, k níž každoročně putují tisíce Muslimů, připomíná londýnský Big Ben. V komplexu lze najít luxusní hotel, ale také muzeum islámu, obrovské nákupní centrum nebo měsíční observatoř. Stavba objektu trvala 4 roky a byla dokončena v roce 2012. Celková plocha všech 120 pater činí 310 638 m². Budova sama je vysoká lehce přes 600 metrů.

Budova disponuje největšími věžními hodinami na světě. Jsou prý viditelné ze všech míst a ulic saudskoarabské Mekky . Ciferník má průměr 40 metrů a je vidět do vzdálenosti 30 kilometrů. Hodiny byly navržené německými a švýcarskými designéry. Hodiny tohoto komplexu jsou zhruba pětkrát větší, než ty na londýnském Big Benu. Hodinová ručička je dlouhá jako 5 automobilů zaparkovaných za sebou. Ciferník zdobí arabské nápisy složené do skleněné mozaiky.

Prvenství Hodinové věži brzy uzme Džidda Tower v saudskoarabském městě Džidda. Půjde o nejvyšší mrakodrap na světě a předstihne tak i dosavadní jedničku ze Spojených Arabských Emirátů Burdž Chalífa. Stavba tohoto mrakodrapu započala v roce 2013 a jeho dokončení se očekává koncem roku 2019. Má mít těžko uvěřitelných 1000 metrů výšky, tedy jeden kilometr a 167 pater.

Ciferník Hodinové věže se v noci stává jakýmsi žhavým zeleným kotoučem ukazující čas. Celý luxusní komplex vypadá z dálky jako pustý palác uprostřed pouště. Podívejte se sami na fotky do fotogalerie a porovnejte velikost běžných budov a paneláků s tímto obrem. Celková cena stavby se údajně vyšplhala na 15 miliard amerických dolarů. Současná podoba přitom měla vážné konkurenty, mezi projekty byly mnohem velkolepější plány. Jeden z nich počítal s obrovským hotelovým komplexem, který by ubytoval na 100 tisíc hostů.

Cena za jednu noc v hotelovém pokoji, který je vybaven super moderní klimatizací, přijde bohatého Saúda na 5 tisíc dolarů. Z oken pokojů lze pozorovat poutníky, kteří se přišli pomodlit ke Kaabě. Poutníci jsou často oblečeni do bílých hábitů a na první pohled je vidět, že jde o chudé lidi. Z oken pokojů je na druhou stranu vidí ti nejbohatší lidé ze země, pro něž je běžným jídlem ten nejlepší kaviár..

Vzhled budovy, která vypadá jako přerostlý Big Ben uprostřed ničeho, není jediným aspektem, který vzbuzuje vášně. Budova totiž vyrostla na místě historické osmanské pevnosti Ajyad, která byla pro účel komplexu zbourána. Megalomanská stavba se však na rozdíl od pražské žižkovské věže pravidelně neumísťuje v žebříčcích nejošklivějších budov světa.

Témata:  Saúdská Arábie Mrakodrapy Saúdská Arábie Mekka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy