Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v Rusku varuje demonstranty

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: interpol.int

Moskva - Moskevská policie dnes důrazně varovala organizátory pondělní opoziční demonstrace před "provokacemi", které by prý mohly vyvolat nekompromisní zásah strážců pořádku.

Opoziční vůdce Alexej Navalnyj na pondělí svolal na severovýchod ruské metropole protikorupční demonstraci, kterou moskevská radnice po jistém váhání povolila. Obdobná demonstrace uspořádaná v březnu přivedla do ulic města několik desítek tisíc lidí.

"Podle shromážděných informací může dojít k provokacím a k narušení veřejného pořádku. Policie varuje organizátory a účastníky akce, že musejí dodržovat zákony," uvedlo dnes v prohlášení moskevské policejní velitelství. Konstatovalo, že policisté budou na jakékoli nepokoje "tvrdě reagovat".

Moskevský radní Vladimir Černikov rozhlasové stanici Echo Moskvy řekl, že v pondělí hodlá policie rozmístit ve městě speciální monitorovací videokamery, které jsou schopny rozpoznávat obličeje. "Nemohu říct, že je to reakce na Navalného akci. Používat to budeme při každém shromáždění, zásadně nám to pomůže zvýšit bezpečnost v ulicích. V západních městech je to běžné," řekl zastupitel, který na moskevské radnici odpovídá za bezpečnost.

Témata:  Rusko policie Rusko demonstrace v Rusku

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy