Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajímaly někoho britské volby? Rusko určitě ne

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn/Moskva - Všechny minulé volby v Evropě byly charakterizovány otázkou ruského zásahu. Ať se jednalo o Nizozemí či Francii, ruské hackerské útoky a tzv. propaganda ze strany ruských médií byla široce propíraným tématem. V případě britských parlamentních voleb tato možnost - až na prohlášení britského ministra zahraničí Borisa Johnsona, který ji prohlásil za „realistickou možnost“ – vůbec diskutována. Stanice BBC vysvětluje proč Rusko nemělo prakticky žádný zájem se zabývat britskými volbami.

Ve Francii i ve volbách v USA mělo Rusko své preferované kandidáty. Jak Donald Trump, tak Marine Le Penová prosazovali změnu politického kurzu vůči Rusku a byli velkými podporovateli oteplení napjatých vztahů. Proto není žádným překvapením, podotýká BBC, že ruská média otevřeně podporovala tyto kandidáty a naopak kritizovala Hilary Clintonovou a Emanuela Macrona.

V britských volbách se ruská média nepostavila ani na jednu stranu. V rámci volebního boje někteří britští konzervativní politici, jako právě Johnson, osočovali vůdce labouristů, Jerremyho Corbyna, že je kolaborantem Rusko kvůli svým výrokům o nutnosti snížit riziko studenoválečného konfliktu mezi Ruskem a NATO. Ze strany ruských médií nedošlo ale k nějaké výrazné podpoře Corbyna, pokud se mezi takovou podporu nepočítá reportáž ruské stanice RT, že někteří Britové zveřejňují snímky některých britských médií, jmenovitě Daily Mail, Daily Express a Sun, hozených do popelnic kvůli jejich předním stránkám útočících na Corbyna.

Podle BBC podotýká, že britské volby obecně nebyly ruskými médii příliš sledovány. Podle politického analytik Sergeje Markova, který je blízký Kremlu, Rusko nevnímá Británii jako nezávislou zemi, ale jako „jako součást Ameriky: velmi mladého, mladého partnera Washingtonu." Podle BBC ještě podstatnější důvod, proč britské volby v Rusku nebyly velkým tématem, je skutečnost, že Británie už vystoupením z EU splnila cíle Ruska. Ačkoliv v rámci hlasování o referendu oficiálně Rusko bylo neutrální, tamní média velmi jasně podporovala vystoupení.

Kromě těchto politických her je dalším podstatným důvodem, proč se ruská média  nezabývala nikterak vášnivě britskými volbami nezájem obyčejných Britů. Z průzkumu, které udělalo BBC, vyplynulo, že většina Rusů neví, kdo je britskou premiérkou.

Témata:  Rusko Velká Británie volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy