Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový Sovětský svaz? Podle historika se stává z Ameriky

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Američané se nemusejí bát Ruska, ale samy sebe. A to proto, že stále více podobají svému někdejšímu největšímu nepříteli - Sovětskému svazu. Uvádí to bývalý podplukovník amerického letectva a historik William J. Astore pro server The Nation.

Autor komentáře William J. Astore čtenáře láká „na cestu strojem času“ a poukazuje na článek vydaný v roce 2001 magazínem The Atlantic, který v titulku hlásal „Rusko končí“. V podtitulu se uvádí: „Nezadržitelný sestup do sociální katastrofy a strategické bezvýznamnosti“. „O 16 let později se tento článek jeví jako poněkud předčasný,“ píše Astore s tím, že země má své problémy, ale přesto na geopolitické scéně rozhodně nekončí. Rusko Vladimira Putina podle něj naopak zaznamenává zvýšený vliv a to především na úkor USA - rozdělené a svárlivé supervelmoci, která se zřejmě vydala na cestu „nezadržitelného sestupu“.

Po 16 letech jsou to podle něj právě USA, které by mohl potkat velký úpadek. „Spojené státy mají sovětský problém, a to nemám na mysli mnohé obvinění ze strany Washingtonu," připomíná Astore v souvislosti s vyšetřováním údajné ruské snahy ovlivnit výsledky voleb a kontaktů lidí kolem Donalda Trumpa na vysoce postavené Rusy, které už vyšetřují speciální komise a kongresové výbory.

„Americký sovětský problém je všude kolem nás – je to plíživá verze autoritářství, kterou by měl každý, kdo žil v době studené války, sám poznat. Jedná se o erozi demokratických hodnot, neustále se rozšiřující pravomoci, kdy národní bezpečnost státu operuje jako stínová vláda a vše je definováno militarismem, dozorem, tajemstvím, věznicemi a jinými strukturami dominance a kontroly, a stále se rozšiřující propastí mezi nejbohatšími a chudými. A samozřejmě je tu stále více zbraní a válek,“ vysvětluje komentátor.

Astore také vzpomíná, jak se jako mladý poručík letectva v roce 1986 zúčastnil tajné instruktáže o Sovětském svazu. Tehdy prý věřil, že by měl znát svého nepřítele, a tak problém hodně studoval. „Nemohl jsem si na brífingu dělat poznámky, ale pamatoval jsem si, že SSSR byl velmi autoritativní stát, který na vše dohlíží, ekonomicky je závislý na prodeji zbraní, usiluje o jadernou nadvládu; že je imperialistický a expanzivní; že pronásleduje své kritiky a disidenty; a že má vážné vnitřní problémy, které ale pečlivě potlačuje,“ píše.

Tento výčet ale dnes podle něj do značné mísy sedí i na dnešní Spojené státy. „Pomalu, ale zdánlivě nezadržitelně se Spojené státy mění v bývalý Sovětský svaz,“ uvádí a zmiňuje celou řadu konkrétních příkladů - zejména připomíná, že v současné době existuje v zemi 17 tajných služeb, na které každoročně jde ze státního rozpočtu 80 miliard. Zmiňuje také fakt, že ústředním bodem návštěvy prezidenta Donalda Trumpa v Saudské Arábii byl zbrojní kontrakt za 110 miliard dolarů, nebo prohlášení prezidenta o tom, že USA zůstanou jadernou velmocí.

„Historici hovoří o USA jako o „neoficiálním impériu" srovnatelném s tím římským nebo britským. Neformálním z toho důvodu, že nejsou impériem v pravém slova smyslu, ale proto, že USA mají okolo 800 vojenských základen po celém světě, nebo proto, že americké tajné služby každoročně operují ve více než 130 zemích světa," vysvětluje historik.

A jak celý problém vyřešit? Podle Astoreho je třeba v příštích pěti letech o 10 procent snižovat výdaje na obranu, snížit počet generálů a admirálů v armádě o polovinu a „zbavit je nesmyslných stuh, odznaků a medailí, které nosí“. A takovým lidem by podle něj nemělo být dovoleno deset let po odchodu do výslužby vstupovat do politiky. „Stáhněme naši armádu z Afghánistánu, Iráku a dalších zemí zničených válkou na širším Středním východě a v Africe. Snižme tyto imperiální nároky uzavřením nákladných vojenských základen v zámoří,“ radí.

Dalším krokem by také měla být práce na odstranění jaderných zbraní z celého světa. „Vezměme peníze připravené na modernizaci atomovek a investujme je do obnovy americké infrastruktury. Omezme státní dozor, svoboda a soukromí musí vzkvétat. Jako národ si musíme uvědomit, že bezpečnost není základem demokracie – ústava ano,“ dodává.

Témata:  USA Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy