Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce řešit krizi s Katarem diplomatickou cestou

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na jednání s katarským protějškem šajchem Muhammadem bin Abdarem Rahmánem Sáním v Moskvě řekl, že veškeré neshody mezi Katarem a jeho arabskými sousedy by se měly řešit diplomatickou cestou.

S Katarem tento týden přerušila diplomatické styky více než desítka převážné arabských zemí. Jako důvod uvedly, že Katar destabilizuje bezpečnostní situaci v regionu a podporuje terorismus. Ke kritice se připojil také americký prezident Donald Trump, který obvinil Katar z financování terorismu na té nejvyšší úrovni. Země tato obvinění odmítá.

"Nemůžeme být v spokojeni v situaci, kdy se vztahy mezi našimi partnery zhoršují," řekl dnes v Moskvě ruský ministr. Jeho země prý udělá všechno proto, aby se napětí v Perském zálivu snížilo.

Lavrov se Sáním hovořil telefonicky už v pondělí, aby vyjádřil znepokojení nad novým ohniskem napětí na Blízkém východě. Podle televize CNN snaha Ruska přičinit se o urovnání sporu pramení nejen z úsilí o klid v rozbouřeném regionu, ale i z přání posílit vlastní vliv na Blízkém východě.

Šéf ruské diplomacie dal dnes najevo, že podle přesvědčení Ruska by země Perského zálivu měly skončit s nepřátelským obviňováním a soustředit se na boj proti hlavnímu nepříteli, kterým je terorismus.

Témata:  Sergej Lavrov Katar Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.