reklama

Francouzské úřady si zpočátku nebyly jisté motivem útočníka, který vystudoval ve Švédsku žurnalistiku a ve Francii si dělal doktorát. Ikkanovi známí a příbuzní ho popisovali jako liberála.

Ikkan, který byl po útoku hospitalizován poté, co ho postřelil strážníkův kolega, se v sobotu poprvé objevil před soudem, kde si vyslechl obvinění. Podle prokurátora Françoise Molinse jednal Ikkan pod vlivem propagandy Islámského státu (IS).

Pařížská prokuratura ho popsala jako intelektuála, který byl úspěšný ve své profesi. Mezi džihádisty byl prý nováčkem s atypickým profilem.

Ikkan vyšetřovatelům řekl, že se radikalizoval během posledních deseti měsíců. V počítači v jeho domě u Paříže vyšetřovatelé našli mimo jiné manuál pro "osamělé vlky" vydaný Islámským státem, záběry z nedávných teroristických útoků v Londýně, videonahrávky oslavující dřívější teroristické útoky v Paříži a Bruselu a videozáznam, na němž Ikkan vyjadřuje podporu Islámskému státu.

Tento vzkaz se Ikkan pokusil v předvečer útoku zveřejnit na sociálních sítích, ale nepodařilo se mu to. Žádné doklady o kontaktu Ikkana s extremisty v Iráku či Sýrii ale objeveny nebyly.