Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron boduje je jasným vítězem prvního kola voleb

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona získalo podle odhadů v dnešním prvním kole parlamentních voleb přes 30 procent hlasů a stalo se jasným vítězem. Vyplývá to z průzkumů tří sociologických společností, jejichž výsledky zveřejnila agentura Reuters. Odhady na základě prvních sečtených hlasů potvrdilo také ministerstvo vnitra.

Podle průzkumu společnosti Kantar Sofres získala REM s centristickou formací MoDem v prvním kole 32,9 procenta hlasů, republikáni se spojenci 21 procent, Národní fronta (FN) Marine Le Penové 13,5 procenta, ultralevicová Nepodrobená Francie 11 procent a socialisté 7,8 procenta.

Po druhém kole voleb, které je naplánováno na příští neděli, by si REM podle předběžných propočtů měla v parlamentu zajistit drtivou většinu 415 až 445 křesel. Národní shromáždění má 577 mandátů, k většině je zapotřebí 289 mandátů.

Republikáni by mohli obsadit 80 až 100 parlamentních míst, socialisté 30 až 40 křesel, krajní levice deset až 20 a Národní fronta by měla mít jeden až čtyři mandáty. Projekci výsledků po druhém kole, do něhož postupují kandidáti, kteří v prvním kole získali nejméně 12,5 procenta hlasů, sestavila agentura Elabe.

Volební účast byla nízká, pohybovala se zřejmě pod hranicí 50 procent.

Témata:  Francie volby ve Francii 1 Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy