Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budou kotlebovci rozpuštěni? Slovenská krajní pravice má záložní plán

Marian Kotleba
Marian Kotleba
Foto: Reprofoto SME

Bratislava - Generální prokurátor navrhuje rozpuštění krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS). Její člěnové by se ale podle medií mohli v dalších volbách ucházet o hlasy voličů prostřednictvím spřízněné strany s podobným názvem.

Takzvaná záložní strana LSNS, ve které působí blízcí spolupracovníci šéfa LSNS Mariana Kotleby, nese od minulého týdne název Lidová strana Pevnost Slovensko.

List Denník N napsal, že LSNS loni po teroristických útocích v Berlíně prohlásila, že do nejbližších voleb půjde s programem pod názvem "Pevnost Slovensko".

Na sociálních sítích se mezitím objevily hlasy, že zmiňovaný název programu LSNS připomíná nacistické heslo "Pevnost Evropa". LSNS se například netají sympatiemi k válečnému slovenskému státu, který byl spojencem nacistického Německa.

Slovenská prokuratura označila LSNS, která je podle průzkumů veřejného mínění třetí nejoblíbenější stranou na Slovensku, za extremistickou stranu s fašistickými tendencemi. Podle prokuratury LSNS svým programem a činností porušuje slovenskou ústavu, zákony i mezinárodní smlouvy.

Někteří slovenští politici se již nechali slyšet, že slovenské zákony by měly zakázat lidem, kteří působili v rozpuštěné straně, sdružovat se v jiné straně nebo hnutí.

Témata:  Slovensko Marián Kotleba neonacisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.