Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oblast mezi Řeckem a Tureckem zasáhlo zemětřesení o síle více než šest stupňů

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Atény - Oblast jižně od řeckého ostrova Lesbos a severozápadně od tureckého pobřeží dnes odpoledne zasáhlo zemětřesení o síle přes šest stupňů Richterovy škály. Škody jsou materiální, nejsou hlášeny oběti na životech, zraněno ale bylo 10 lidé.

Podle řeckého seizmologického ústavu měly otřesy o síle 6,1 stupně epicentrum 36 kilometrů jižně od města Mytilini, metropole Lesbu, ohnisko zemětřesení bylo v hloubce deseti kilometrů pod mořským dnem. O několik minut později pak následovala další dvě slabší zemětřesení o síle 4,9 stupně.

Evropské středomořské seizmologické centrum (EMSC) stanovilo intenzitu prvních otřesů na 6,3 stupně, 84 kilometrů severozápadně od západotureckého města Izmir. Podle informací českého ministerstva zahraničí nepostihlo zemětřesení nikoho z českých občanů, kteří jsou v Řecku nebo v Turecku.

Otřesy pocítili obyvatelé Istanbulu a Atén. Zemětřesení způsobilo škody na několika budovách na obou řeckých ostrovech. Sesuvy půdy odřízly obec Plomari, od níž bylo epicentrum vzdáleno pouhých 14 kilometrů. Obec leží na jižním okraji Lesbosu. Nikdo podle všeho neutrpěl zranění.

Ohnisko otřesů bylo v oblasti u východořeckých ostrovů Lesbos a Chios a západně od tureckého pobřeží. V obydlených oblastech blízko epicentra vyvolaly mezi obyvateli mírnou paniku. Značně postiženy jsou tři vesnice na jižním okraji Lesbu, kde se zřítilo mnoho starých domů. Z nich jsou hlášeni všichni zranění a také jedna žena uvízlá v troskách domu, kterou se přivolaní záchranáři snaží vyprostit, uvedl web řeckého listu To Vima. Sesuvy půdy odřízly obec Plomari, od níž bylo epicentrum vzdáleno pouhých 14 kilometrů.

V případě Turecka se otřesy dotkly turistického letoviska Izmir a jeho okolí. "Epicentrum bylo mimo město, ve městě je klid, nejsou hlášené žádné větší škody," uvedla pro ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Ostrov Lesbos byl podle zpráv české ambasády zasažen citelněji. "Nebyly zaznamenány žádné ztráty na životech. Na ostrově Lesbos spadlo několik starších budov, ale existuje riziko následných otřesů," uvedla Valentová. Ministerstvo proto prostřednictvím aplikace DROZD kontaktovalo české občany, kteří se v této databázi registrovali. Podle Valentové bylo v systému pro oblast Řecka evidováno 217 lidí. "Obeslali jsme je s informací, že došlo k zemětřesení, že existuje riziko následných otřesů a že v případě nouze se mohou obracet na naši ambasádu v Aténách," doplnila mluvčí. Nikdo z českých občanů zatím o pomoc nežádal.

Zemětřesením je postižena zhruba desetina zemského povrchu, ale týká se asi poloviny světové populace. Hlavní seismické oblasti jsou na styku litosferických desek. Jejich pohyb je skokový, takže mezi jednotlivými otřesy zaznamenáváme období klidu. Rychlost pohybu desek je průměrně 5cm/rok, ale při velkých zemětřeseních dojde k posunu až o 30m. To se stalo v roce 2004 u Sumatry.

Témata:  zemětřesení Řecko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy