Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko podepsal zákon zakazující na Ukrajině nosit svatojiřskou stuhu

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev – Ukrajina kvůli separatistům na východoukrajinském Donbasu zakázala nošení takzvané svatojiřské (gardové) stuhy. Rebelové je nosí na znamení jejich soudržnosti s Ruskem.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes podepsal zákon, který zakazuje výrobu, nošení a propagaci svatojiřské stuhy. Nošení oranžovo-černé pásky, kterou Rusové považují za jeden z nejvýznamnějších symbolů vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem, se nyní může trestat pokutou až 2500 ukrajinských hřiven (asi 2200 Kč) nebo 15 dny ve vězení, uvádí agentura DPA.

Zákon schválil ukrajinský parlament v květnu. Prezident pak ihned oznámil, že ho podepíše. „Není to (páska) symbol druhé světové války, ale symbol ruské agrese namířené proti Ukrajině ve letech 2014 až 2017. Vojáci s touto stuhou zabíjejí naše lidi dnem i nocí," vysvětluje Porošenko.

Svatojiřská stužka patří ve většině postsovětských zemí k národním symbolům, který se nosí během květnových oslav výročí vítězství ve druhé světové válce. Ukrajinské orgány nošení stuhy během letošních oslav zakázaly. Policie se pak v několika ukrajinských městech dostala do potyček s lidmi, kteří si jí přesto ozdobili.

Témata:  Ukrajina Petr Porošenko Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy