Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouská porodnice zaměnila děti, teď musí platit vysoké odškodnění

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Vídeň - Univerzitní klinika ve Štýrském Hradci v roce 1990 zřejmě krátce po porodu zaměnila dvě novorozeňata. Porodnice teď za svou chybu musí podle soudu zaplatit 90 tisíc eur, tedy asi 2,4 miliony korun.

Odškodné dostane jen jedna postižená rodina, protože druhé dítě, které se stalo obětí nedbalosti nemocničního personálu, se zatím nepodařilo nalézt, informovala dnes agentura APA.

Kvůli hrubé nedbalosti musí zařízení zaplatit otci, matce a šestadvacetileté ženě, kterou po narození z porodnice poslali domů s nepravými rodiči, každému 30.000 eur. Uhradit také musí náklady spojené s adopcí dívky ze strany manželského páru, který většinu života považovala za své biologické rodiče.

Doris Grünwaldová se narodila ve Štýrském Hradci v roce 1990, ve svých 22 letech se ale náhodou z krevního testu dozvěděla, že není biologickou dcerou své matky. K záměně podle soudu zřejmě došlo krátce po porodu, který byl proveden císařským řezem, a matka tak nedostala své dítě hned po narození.

Rodina o záměně ví už od roku 2012, svůj příběh ale zveřejnila až loni ve snaze najít druhé zaměněné dítě a biologickou matku Doris Grünwaldové. Klinika následně vyzvala všech zhruba 200 žen, které v její porodnici rodily od 15. do 20. října 1990 a narodila se jim děvčata, aby se přihlásily. Na výzvu ale reagovalo jen 30 žen a druhé dítě ze záměny mezi jejich potomky nebylo.

Štýrskohradecká univerzitní klinika vyjádřila nad dnešním rozsudkem zklamání. Podle ní se nepodařilo plně prokázat, že záměna se udála právě v jejich zařízení.

Témata:  Rakousko děti odškodnění

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy