reklama

Konzervativci premiérky Mayové čtvrteční volby sice vyhráli, ztratili ale parlamentní většinu. Mayová se vyhlášením voleb naopak snažila posílit pozici své vlády v jednání o brexitu. Vyjednává proto se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), která by mohla podporovat menšinový kabinet. Konzervativci mají v 650členné Dolní sněmovně 318 křesel, DUP deset.

S odvoláním na jednoho ze zákonodárců přítomných na schůzce o omluvě informoval zpravodajský web BBC. „Dostala jsem nás do téhle šlamastyky, dostanu nás i z ní," řekla prý premiérka. Podle zdroje se zdála být „kajícná a upřímná, rozhodně ale ne sražená do kolen". Tváří v tvář výzvám k rezignaci i spekulacím o nespokojenosti uvnitř samotné Konzervativní strany, britská premiérka podle zdroje poslancům řekla, že bude sloužit tak dlouho, „jak budete vy chtít".

Na setkání se údajně neobjevily žádné hlasy, které by se postavily proti premiérce. Všichni jsou si totiž podle něj vědomi, že další předčasné volby či vnitrostranický boj o premiérské křeslo, jsou tím posledním, co Británie nyní potřebuje.

Agentura Reuters také uvedla, že Mayová poslancům řekla, že se bude snažit získat širokou podporu pro své plány na jednání s Evropskou unií o odchodu Británie ze společenství. Opozice, ale i někteří politici Konzervativní strany označili čtvrteční volby za porážku takzvaného tvrdého brexitu, který Mayová prosazovala. "Premiérka hovořila o snaze vytvořit konsenzus, uznala, že ve straně jsou různé názory na brexit, a uznala i to, že je třeba zohlednit nejen stranu, ale i parlament a zemi," tvrdí nejmenovaný poslanec..

Že by britská vláda mohla učinit změny ve svém přístupu k brexitu, dnes naznačila i vůdkyně skotských konzervativců Ruth Davidsonová, které se podařilo získat pro vládní stranu ve Skotsku nečekaných 13 křesel. Poslancům Mayová na dnešní schůzce rovněž řekla, že severoirští unionisté nebudou mít právo veta při schvalování vládní agendy, obzvlášť ne v otázkách sociálních, ve kterých se programy obou stran značně rozchází.