Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA by měly omezit počet vojenských základen, navrhl ministr obrany Mattis

Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Foto: marines.com **www.marines.com**

Washington - Ministr obrany USA James Mattis vyzval ke snížení počtu základen americké armády, z nichž některé jsou podle něj nadbytečné a Pentagon je nepotřebuje.

Mattis hovořil se členy branného výboru Sněmovny reprezentantů v rámci schvalování vojenského rozpočtu na příští finanční rok.

Podle ministra by se měly základny zavřít počínaje rokem 2021. Armáda má "v současné době více infrastrukturní kapacity, než pro své operace potřebuje". Tento stav se nezmění, i kdyby se početní stav armády zvýšil, konstatoval Mattis.

O snížení počtu základen usiloval už prezident Barack Obama. Kongres ovládaný republikány ale jakékoli návrhy odmítal. Ve volebních okrscích kongresmanů jsou totiž vojenské základny velmi ceněné.

Prezident Donald Trump navrhl ve vojenském rozpočtu na rok 2018 částku 639 miliard dolarů. Poslanci ale navrhují zvýšit výdaje o dalších 30 miliard.

Témata:  U.S. ARMY Pentagon USA James Mattis

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.