reklama

Stroj opatřený fotoaparátem se zřítil cestou ze své mise zpět do KLDR, protože mu došlo palivo. Nalezen byl v lese u hranice. Tvarem i velikostí se podobal severokorejskému dronu, který byl objeven na jednom z jihokorejských ostrovů poblíž hranice v roce 2014.

Nejmenovaný představitel jihokorejského ministerstva obrany uvedl, že dron zhotovil vestavěným fotoaparátem Sony stovky snímků. "Deset fotografií zachycovalo americký systém odpalovacích zařízení a radarů. Na ostatních fotografiích jsou převážně obytné zóny, pole a další méně citlivé oblasti," dodal činitel.

Podle něj nyní jihokorejští vyšetřovatelé pokračují v analýze a snaží se mimo jiné zjistit, zda se bezpilotnímu letounu podařilo odeslat zmíněných deset snímků amerického štítu THAAD do KLDR.

Pchjongjang podle OSNdisponuje asi 300 bezpilotními letouny různého typu, včetně těch, které jsou určené ke sledování či k boji. Severokorejské drony, které byly doposud nalezeny v Jižní Koreji, byly pravděpodobně pořízeny prostřednictvím krycích společností v Číně a byly vytvořeny ze součástek vyrobených mimo jiné v Číně, České republice, Japonsku a Spojených státech, konstatovala zpráva OSN.