Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve vězení zemřel jeden z údajných vrahů ruské novinářky Politkovské

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Moskva - V sobotu 10. června zemřel ve vězeňské nemocnici Čečenec Lom-Ali Gajtukajev, který byl odsouzen na doživotí jako spolupachatel vraždy novinářky Anny Politkovské. Ta proslula ostrou kritikou prezidenta Vladimira Putina.

Gajtukajev zemřel ve Vologdské oblasti v severozápadním Rusku. Podle mluvčí oblastní vězeňské správy podlehl nemoci, kterou blíže neupřesnila.

Politkovská, která byla zavražděna 7. října 2006, právě na narozeniny Putina. Kritizovala porušování práv civilního obyvatelstva v Čečensku ruskými jednotkami či pranýřovala Ramzana Kadyrova.

Skandál vyvolal první proces s údajnými spolupachateli vraždy v roce 2009. Porota tehdy pustila obžalované pro nedostatek důkazů na svobodu, nejvyšší soud pak ale vrátil případ prokuratuře k došetření.

V červnu 2014 poslal soud za vraždu Politkovské do vězení na doživotí Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Gajtukajev podle soudu vraždu opoziční žurnalistky zosnoval a Machmudov ji zastřelil. Tři další pachatelé dostali vysoké tresty vězení. Ruská justice nikdy ale nezjistila, kdo stojí v pozadí zločinu. Spekuluje se, že v případě Politkovské šlo o vraždu na objednávku. 

Témata:  Anna Politkovská Rusko věznice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy