reklama

Podle Tillersona mohou Spojené státy i za méně peněz efektivně pomáhat v potřebných oblastech a americká diplomacie nemusí snížením rozpočtu utrpět. Někteří senátoři škrty ostře kritizovali a hrozili, že rozpočet obsahující tato úsporná opatření nepodpoří.

Tillerson odpovídal na dotazy senátorů ze zahraničního výboru, jehož členové z obou politických stran striktně oponují Trumpovu plánu. "Jsem přesvědčen, že můžeme zvýšit efektivitu těchto programů a dále nabízet americkou pomocnou ruku světu," citovala agentura Reuters ministrovo vystoupení v Senátu.

Demokraté i někteří členové Trumpovy Republikánské strany návrh, který by měl omezit zahraniční pomoc zhruba o třetinu, ostře kritizují, což může ztížit schvalování rozpočtu v republikány ovládaném Kongresu. "Rozpočet, který nám je prezentován, není rozpočtem, jímž se budeme zabývat," předpovídal zásadní změny v kritizovaných škrtech republikánský šéf zahraničního senátního výboru Bob Corker.

Nejvýše postavený zástupce demokratů ve výboru Ben Cardin odsoudil Trupův plán jako šetření na nesprávném místě, které "bude stát životy a ohrozí Američany v jejich vlasti".