Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin promluvil o Trumpovi, svobodě médií a ruské opozici. Nedémonizujte nás, vzkazuje

Vladimír Putin, ruský prezident
Vladimír Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru s s americkým režisérem Oliverem Stonem připustil, že loňské vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách skoro nic nezměnilo ve vztazích mezi oběma velmocemi.

"Skoro nic," řekl Putin v další části ze čtyřdílného rozhovoru. Putina podle agentury TASS rozesmála Stoneova poznámka, že "Kreml má Trumpa v hrsti".

"Máme stovky televizních a rozhlasových společností. Stát je nijak nekontroluje, prostě je to nemožné," prohlásil Putin. Problém ruské opozice podle něj nespočívá v tom, že se nemůže dostat na obrazovky, ale že nedokáže předvést voličům výhodnější program.

Na Stoneovu repliku o "tradičně autoritářském státu" zareagoval ruský prezident připomínkou tisícileté monarchie, kterou u moci vystřídali komunisté, takže až začátkem 90. let začala nová etapa rozvoje, a proto "si nelze představit, že z jednoho dne na druhý budou u nás takové poměry jako v USA, ve Francii či v Německu".

Ale "Rusko, přes všechny snahy jej démonizovat, je demokratická země - a svrchovaná", dodal s tím, že takové státy lze spočítat na prstech.

Stone se projevoval jako Putinův stoupenec už dříve. Podle serveru The Daily Beast čtyřdílný seriál není ničím jiným než polidšťováním uctívaného hrdiny a zatracováním Ameriky. Komentátor ruského servisu BBC se zase svěřil, že při prvním dílu interview měl problém, aby neusnul: Stone nejenže pochlebuje ruskému vůdci, ale také "k smrti nudí".

Témata:  Vladimír Putin Rusko Oliver Stone

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.