Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemětřesení zasáhlo pobřeží Guatemaly a Mexika, mělo sílu 6,9 stupně

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Guatemala - Západní pobřeží Guatemaly a jihozápadní pobřeží Mexika postihlo dnes zemětřesení o síle 6,9 stupně Richterovy škály. Jedna osoba utrpěla zranění, materiální škody nejsou vysoké. Přívalová vlna tsunami podle úřadu nehrozí.

Zemětřesení udeřilo dnes asi hodinu a půl po půlnoci místního času (9:30 SELČ). Jeho epicentrum bylo v Guatemale nedaleko města San Marcos jen několik kilometrů od hranic s Mexikem a v hloubce asi 100 kilometrů. V oblasti následoval minimálně jeden slabší otřes o síle 5,6 stupně.

Podle agentury EFE byly otřesy cítit i v guatemalské metropoli, která leží asi 160 kilometrů od epicentra. V některých oblastech, například v okolí druhého největšího guatemalského města Quetzaltenango, způsobilo zemětřesení výpadky elektrické energie.

Podle Střediska pro varování před cunami v Tichomoří (PTWC) nehrozí přívalová vlna tsunami. Jedna osoba z guatemalské obci San Sebastián byla převezena do nemocnice poté, co ji zranily zbytky starého kostela.

Nejhorší otřesy půdy postihly Guatemalu v roce 1976, kdy zahynulo téměř 23.000 lidí a zničena byla téměř třetina této středoamerické země. Tehdy mělo zemětřesení sílu 7,5 stupně.

Témata:  zemětřesení Guatemala Mexiko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy