Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci kritizovali Trumpa: Páchá historickou chybu, rád by se vrátil do středověku

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Štrasburk - Evropští poslanci dnes zkritizovali amerického prezidenta Donalda Trumpa za odstoupení USA od pařížské klimatické dohody. Šéf Bílého domu prý "páchá obrovskou historickou chybu".

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker poslancům řekl, že krok USA neznamená konec dohody a že Evropská unie o žádném z jejích 29 článků nebude znovu jednat. "Nyní nastal čas na činy, nyní nastal čas na uvádění dohody do praxe," uvedl Juncker.

Předseda lidovecké frakce Manfred Weber řekl, že Trump "páchá obrovskou historickou chybu". Podle šéfa socialistické skupiny Gianniho Pittelly povede Trumpovo rozhodnutí ke "katastrofě planetárního rozměru".

Poslankyně Julie Girlingová zastupující skupinu Evropských konzervativců a reformistů řekla, že Trumpova akce je "krátkozraká a jednostranná".

"Donald Trump by se zjevně rád vrátil do středověku, kdy bylo popírání vědeckých faktů na denním pořádku," řekla česká poslankyně Kateřina Konečná (KSČM), která promluvila jménem levicové frakce GUE/NGL.

Jednání poslanců se zúčastnila prezidentka Marshallových ostrovů Hilda Heineová, jejíž zemi ohrožuje zvyšující se hladina oceánu, sucha i záplavy. "Klimatické změny nejsou falešnou zprávou," zdůraznila. "Nám přinášejí obrovské útrapy, oceán najednou představuje noční můru a obrovské riziko. A není to naší vinou," dodala.

Pařížská dohoda o ochraně klimatu z roku 2015 si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Témata:  Donald Trump EU Jean-Claude Juncker Klimatický summit v Paříži

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.