Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá rodina s dětmi odešla bojovat za IS. Úřady jí rok platily sociální dávky

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Ke kuriózní situaci s došlo v německé spolkové zemi Dolní Sasko. Tamní čtyřčlenná rodina se dvěma malými dětmi odešla bojovat do Sýrie za radikální hnutí Islámský stát. Úřady ji i přesto několik měsíců finančně podporovaly formou sociálních dávek.

Rodina z Wolfsburgu odešla se dvěma malými dětmi bojovat do Sýrie do řad extremistického hnutí Islámský stát. Z Německa ale pobírala ještě přibližně jeden rok sociální dávky.

Poté, co si úředníci uvědomili svou chybu, platby zastavily a vůči rodičům bylo zahájeno vyšetřování pro přípravu závažného protistátního činu. Píší o tom noviny Braunschweiger Zeitung s odvoláním na Zemský kriminální úřad.

Do případu byl namočen i otec muže, který odešel do Sýrie. Ten vybíral peníze synovou debetní kartou, přičemž někdy šlo až o čtyřmístné částky. Při prohlídce v jeho bydlišti v únoru 2016 se našla hotovost ve výši 19.200 eur. Po odhalení podvodu byl muž odsouzen.

Rodina odešla podle deníku do Sýrie na podzim 2014 a podle informací úřadu se už nevrátila. Není ale ani známo, jestli jsou manželé a jejich dvojčata narozené v roce 2013 ještě naživu.

Podle úřadu zapřičinila pozdní odhalení podvodu chyba v komunikaci. Úřad sice informoval město Wolfsburg, to ale nepostoupilo informace příslušnému úřadu práce, který měl vyplácení dávek zastavit.

Z Wolfsburgu, kde delší dobu působily náboráři snažící se nalákat posily pro radikály, odešel bojovat do Sýrie a Iráku větší počet zradikalizovaných mladých lidí. Z Dolního Saska odešlo do bojových zón 82 extremistů, 33 z nich se už vrátilo. Několik dalších ale v bojích zemřelo.

Témata:  Islámský stát Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy