Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koho vlastně Německo deportuje? Nové statistiky o migrantech vás překvapí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Do Německa za poslední dva roky přišlo více než 1,2 milionu běženců, do vlasti se ale vrátila jen část těch, kteří v zemi nemají nárok na azyl ani na jinou formu právní ochrany. Loni jich asi 55.000 odešlo dobrovolně a dalších 25.000 bylo deportováno. Podle německých médií však často nejde o Afričany či lidi z Blízkého východu, ale o Evropany.

Přesto, že v Německu v tuto chvíli žije mnoho nelegálních migrantů a neúspěšných žadatelů o azyl ze severní Afriky a na Středního východu, v loňském roce berlínská vláda v drtivé většině deportovala pouze migranty z balkánských států.

V roce 2016 bylo z německého hlavního města deportováno 2028 neúspěšných žadatelů o azyl a nelegálních přistěhovalců, 80 procent z nich pocházelo z Balkánu. I letos zatím migranti z Balkánu vedou v počtu deportací. Berlínská vláda do značné míry odmítla deportovat přistěhovalce ze severní Afriky a Afghánistánu, píše list Berliner Morgenpost.

V tomto roce pochází největší skupina lidí deportovaných berlínskou vládou z východoevropského Moldavska (562), nejchudší země v Evropě, kde se asi 25.000 lidí každý rok stává oběťmi gangů obchodujících s lidskými orgány. Ostatní deportovaní přistěhovalci pocházejí z Albánie (59), Srbska (45) a Kosova (36), píše deník.

Celkem 510 migrantů opustilo hlavní město dobrovolně od ledna do dubna letošního roku, většina z nich pochází z Moldavska. Důvodem je většinou fakt, že jim vláda poskytuje finanční pomoc návratu do rodné země. Počet migrantů, kteří buď v zemi pobývají nelegálně, nebo jim nebyla schválena jejich žádost o azyl, se neustále zvyšuje. Odhady z března tohoto roku říkají, že v Berlíně je přinejmenším 11,417 lidí, kteří by měli opustit zemi.

Hakan Taş, člen Levicové strany (Die Linke), řekl, že i jeden vyhoštěný je „příliš mnoho“ a že vláda v Berlíně by měla podporovat jen dobrovolné návraty. Německá spolková vláda se posledních několik měsíců snaží zvýšit počet deportací afghánských občanů, levé křídlo koalice v Berlíně je však proti. Berlínská vláda se připojila několika dalším levicovým regionálním správám, které podkopávají politiku deportací nastavenou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Témata:  Německo uprchlíci migrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy