reklama

"Naplnily se předpoklady, že jednou asi dojde k situaci, že zaměstnanci nebudou mít jinou možnost, než vstoupit do ostré stávky. Zaměstnavatel absolutně nebral naše připomínky v úvahu," řekl novinářům předseda Moderních odborů Volkswagenu Zoroslav Smolinský. Odhadl, že do stávky by se mohlo zapojit minimálně 85 procent zaměstnanců.

Slovenská divize Volswagenu v reakci na oznámení odborů uvedla, že vyhlášení stávky považuje za projev neochoty konstruktivně vyjednávat a dospět k dohodě. Vyjádřila připravenost s odbory jednat, jejich původní návrhy ale opět odmítla.

"Požadavky odborové organizace vážně poškozují zájmy společnosti i zaměstnanců z krátkodobého i dlouhodobého hlediska. Nepřiměřené navýšení platů o 16 procent je pro naši společnost nepřijatelné, protože by významně ohrozilo konkurenceschopnost a budoucnost společnosti, jakož i pracovních míst," sdělila ČTK mluvčí společnosti Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovičová Makayová.

Společnost naposledy nabídla kromě jiného zvýšení tarifních mezd zaměstnanců o 4,3 procenta od června a o další čtyři procenta na začátku příštího roku, jakož i jednorázovou odměnu 350 eur (9150 Kč) pro každého pracovníka.

Průměrný plat pracovníků slovenského Volkswagenu bez započítání výdělků vrcholových manažerů a včetně příplatků a odměn činí podle společnosti zhruba 1800 eur (47.050 Kč) měsíčně, což odpovídá dvojnásobku průměrné mzdy v zemi.