Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson chce, aby Čína zatlačila na KLDR

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

Washington - O prioritách americké vlády v zahraniční politice dnes na slyšení v zahraničním výboru Sněmovny reprezentantů hovořil ministr zahraničí USA Rex Tillerson.

Vyzval Čínu k silnějšímu tlaku na Severní Koreu kvůli jejímu jadernému programu a konstatoval, že Rusko svou politiku vůči KLDR mění. Moskva prý teď víc podporuje mezinárodní úsilí zablokovat jaderné ambice Pchjongjangu.

Tillerson potvrdil, že jaderný a raketový program severokorejského režimu považuje Washington za klíčový světový problém, o němž USA hovoří se všemi svými spojenci. Ministr by ale uvítal větší pomoc Číny. "Jejich spolupráce je znát, ale je nedostatečná," konstatoval Tillerson.

Pokud jde o ruský vztah k severokorejskému problému, Tillerson vidí jistý vývoj směrem k podpoře většího tlaku na Pchjongjang. "Ruské stanovisko vůči Severní Koreji se vyvíjí. Usilujeme o jejich větší podporu," prohlásil.

Spojené státy jsou věrné principu "jedné Číny," zdůraznil šéf americké diplomacie. Chtějí ale zároveň rozvíjet styky s Tchaj-wanem. "Otázka zní: Je politika jedné Číny udržitelná pro příštích 50 let? V tomto směru se odvíjejí naše diskuse. V mnoha ohledech jsou složité," řekl ministr.

Prezident Donald Trump během volební kampaně naznačoval, že USA by pod jeho vedením mohly politiku jedné Číny, tedy formální uznání svrchovanosti Pekingu nad Tchaj-wanem, opustit. Čína tehdy reagovala důrazným varováním.

Témata:  USA Čína Severní Korea Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy